Nemecko - Slovensko 3:0 v B-skupine kvalifikácie v Sofii

08.05.2012 Celý región

Sofia 8. mája (TASR) - Prehrou s Nemeckom vstúpili v utorok slovenskí volejbaloví reprezentanti v Sofii do európskej olympijskej volejbalovej kvalifikácie. V základnej B-skupine v hale Armejec mu podľahli hladko 0:3, keď v celom priebehu zápasu viedli len na začiatku prvého setu 2:1 a 3:2. Hneď na úvod si tak skomplikovali cestu do semifinále, kde postúpia len prvé dva tímy zo skupiny.

Vo štvrtok 10. mája sa zverenci trénera Štefana Chrtianskeho stretnú o 13.30 v druhom zápase s Fínskom a v piatok 11. mája boje v skupine zakončia proti vicemajstrovi Európy Taliansku. V bulharskej metropole v dvoch skupinách o jednu olympijskú miestenku bojuje osem tímov, v A-skupine sú to domáci Bulhari, majstri Európy Srbi, Španielsko a Slovinsko. Z oboch skupín prvé dva tímy postúpia do semifinále (12.mája) a ich víťazi odohrajú 13. mája rozhodujúci súboj o postup na tohtoročný športový vrchol - OH v Londýne.

B-skupina:

Nemecko - Slovensko 3:0 (19, 22, 20)

75 minút, rozhodovali Yener (Tur.), Dudek (Poľ.)

Nemecko: Popp, Tischer, Kaliberda, Böhme,Grozer, Günthör libero: Steuerwald (Schwarz, Kampa, Schöps)

Slovensko: Bencz, Kohút, Skladaný, Kmeť, Ogurčák, Diviš, libero. Hupka (Michalovič, Masný, Chrtiansky ml., Piovarči)

Po vyrovnanom úvode (3:3) získali Nemci vedenie 7:3, keď slovenskí volejbalisti zakončovali svoje útoky mimo. V ďalšom priebehu sa im podarilo vedenie súpera stiahnuť na dva body (9:7), ale ten si ho postrážil a ešte aj zvýšil (19:12), keď na slovenskej strane nefungovala dobre obrana na sieti a Nemci s ňou nemali problémy. V závere mali hráči Nemecka prvý setbal za stavu 24:17, vedenie 1:0 však znamenal až ich tretí. Aj v druhom sete vydržala slovenská nádej len do stavu 4:4. Potom si Nemci vypracovali troj-štvorbodové vedenie, ktoré si postrážili až do konca setu. Slovenským hráčom sa nedarilo v útoku, naopak ich súper sa ľahko presadzoval cez ich nedôraznú obranu. V treťom sete trvala šanca slovenských hráčov do stavu 11:10. Vtedy im súper odskočil na rozdiel štyroch bodov (14:10) a neskôr svoje vedenie navýšil na 7 bodov (20:13). V závere setu ešte Slováci odvrátili tri súperove mečbaly, ale po štvrtom sa už Nemci tešili z hladkého víťazstva.

Štefan Chrtiansky, tréner SR (zdroj svf.sk): "Pripomínalo mi to náš prvý prípravný zápas pred turnajom proti Bulharom, keď sme mali presne tie isté problémy. Slušne sme prihrávali, ale efektivita na útoku bola malá. Na druhej strane Nemci hrali pokojne side-out, po dobrej prihrávke skórovali. Mali vyše 60 percentnú úspešnosť v útoku, kým mi sme mali pod 50. V priebehu zápasu sme zatlačili servisom a pozbierali sme nejaké body, ale celkovo sme mali od začiatku neisté údery a to poznačilo celý priebeh. Boli sme zo začiatku ustráchaní. Nedaril sa nám ani servis a spoločne s útokom to bola dnes naša slabina. V úvode som vystriedal nahrávačov, keď som dal dole Skladaného, ale nebolo to o jeho zlom výkone. Zahral dobre aj na jednobloky, ale predsa sme to nezložili. Príchodom Petra Michaloviča sa hra trochu zrýchlila hlavne za hlavu, mal tam veľmi dobré momenty, ale nestačilo to. V druhom zápase proti Fínom musíme hrať v útoku oveľa lepšie."

Michal Masný, nahrávač SR: "Začali sme veľmi zle, v útoku sme robili ľahké chyby a potom bolo ťažké vrátiť sa do zápasu. Vždy keď sme sa dotiahli, zasa prišla chyba a Nemci nám utiekli. Náš servis im nerobil problémy. Snažili sme až do konca, no nešlo to."

Lukáš Diviš, smečiar SR: "Mali sme veľmi zlý deň. Nechcem povedať, že to bola katastrofa, no od začiatku sme hrali pod našu úroveň. Neviem, čo sa stalo, potrebujeme asi trochu viac času, aby sme sa zohrali. Keď sme dlhšie spolu, tak naša hra má inú tvár. Nemali sme sa na čom chytiť, volejbal je hlavne o útoku a ten tam dnes absolútne nešiel."
 

Vyberte región